نمیتونم درس بخونم

آرکا مایند های عزیز آیا دانش آموز یا دانشجو هستید ؟ یا برای یک آزمون مهم در حال مطالعه هستید ؟
همه میدانیم که درس خواندن یکی از مهم ترین فعالیتهایی است که برای پیشرفت تحصیلی و دستیابی به اهداف علمی ضروری است. اما بسیاری از افراد با این چالش مواجه میشوند که نمیتوانند به درس خواندن ادامه دهند یا تمرکز کافی برای مطالعه ندارند یا والد هایی که با فرزندشان این مشکل را دارند که درس نمیخوانند. این مقاله از آرکا مایند به شما کمک میکند تا علت این مشکل را شناسایی کنید و راهکار های مفید برای حل آن بیابید.
چرا نمیتوانیم درس بخوانیم ؟
- نداشتن هدف و انگیزه برای مثال علاقه نداشتن به درس مربوطه باعث درس نخواندن میشود.
- عوامل حواس پرتی مانند شبکه های اجتماعی، محیط شلوغ یا افکار مزاحم میتوانند تمرکز شما را به هم بزنند.
- استرس زیاد، کم خوابی و تغذیه نامناسب میتوانند انرژی شما را کاهش دهد.
- استفاده از روش های مطالعه بد میتواند باعث شود تا علیرغم صرف زمان زیاد نتیجه ی مطلوبی به دست نیاورید.
- افسردگی، اضطراب یا اختلالات یادگیری میتوانند تأثیر مستقیمی بر توانایی بگزارد
چگونه توانایی درس خواندنمان را بهبود ببخشیم ؟
- اهداف درسی کوچک و قابل دسترسی تعیین کنید
به جای اینکه بگویید امروز باید ۱۰۰ صفحه بخوانم، هدف خود را اینگونه تعیین کنید: امروز ۲۰ صفحه از فصل ۳ را میخوانم و نکات کلیدی آن را یادداشت میکنم. پس از اتمام این کار، به خودتان پاداش کوچکی مانند یک فنجان چای یا استراحت کوتاه بدهید. البته این را هم لحاظ کنید که برای این کار نباید انباشتگی درسی زیاد و زمان محدود داشته باشید.
- محیط مطالعه مناسب ایجاد کنید
جایی که در آن درس میخوانید باید تمیز، مرتب و آرام باشد. اگر در خانه شلوغ است، به کتابخانه بروید یا گوشهای آرام در خانه را برای مطالعه انتخاب کنید. از هدفون های نویز گیر استفاده کنید تا صدای محیط اطراف را کاهش دهید و تمرکز خود را افزایش دهید.
- از تکنیک های مدیریت زمان استفاده کنید
میتوانید از تکنیک پومودورو استفاده کنید یعنی ۲۵ دقیقه مطالعه کنید، سپس ۵ دقیقه استراحت کنید. بعد از چهار دور، یک استراحت طولانی تر ۱۵-۳۰ دقیقه داشته باشید. این روش به شما کمک میکند تا بازدهی خود را افزایش دهید و از خستگی جلوگیری کنید.
- از سلامت روح و جسم و انگیزه خود مراقبت کنید
حتما هر شب ۷-۸ ساعت بخوابید، صبحانهی مقوی بخورید و در طول روز آب کافی بنوشید. همچنین روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی یا ورزش سبک انجام دهید تا انگیزه، انرژی و تمرکز خود را حفظ کنید.
- روش مطالعه مناسب را انتخاب کنید
اگر نمیتوانید درس بخوانید شاید روش درس خواندنتان اشتباه است پس به جای خواندن کل کتاب، از تکنیک خلاصه نویسی استفاده کنید یعنی پس از خواندن هر بخش، نکات کلیدی را به زبان خودتان بنویسید. همچنین، میتوانید از نقشهی ذهنی برای سازماندهی اطلاعات استفاده کنید یا پس از مطالعه، تست زنی کنید تا مطالب را بهتر به خاطر بسپارید.
- با مثال های واقعی مفاهیم را یاد بگیرید
به جای حفظ کردن فرمول های ریاضی سخت و بی فایده، مسائل دنیای واقعی را حل کنید. مثلاً اگر دارید درصد یاد می گیرید، محاسبه کنید که اگر گوشیای ۲۵% تخفیف داشته و قیمت فعلی آن ۴۵۰ هزار تومان باشد، قیمت اصلی آن چقدر بوده؟ این روش مغز را وادار به تحلیل می کند تا مفاهیم درسی به صورت نا خودآگاه همیشه در ذهنتان باقی بماند.
- خودتان معلم شوید
پس از مطالعه یک مبحث، خودتان را جای معلم ابتدایی بگذارید و فکر کنید که می خواهید مطلب را به یک کودک ۱۰ ساله آموزش دهید. مثلاً مفهوم فتوسنتز را با رسم نقاشی ساده یک گیاه و خورشید توضیح دهید. اگر نتوانستید ساده و کودکانه بیان کنید، پس یعنی مطلب را عمیق نفهمیده اید.
- یادگیری فضایی را امتحان کنید
سعی کنید خیال پردازی کنید و اجسامی را که در اطرافتان هستند را با مفهوم جایگزین کنید. مثلا برای حفظ کردن مراحل تقسیم سلولی (میتوز) می توانید اتاق خوابتان را تجسم کنید :
- پروفاز: بالشها مثل کروموزوم ها درهم می پیچند.
- متافاز: کتابهای ردیف شده روی میز نشانگر ردیف شدن کروموزوم هاست.
- آنافاز: کشوی کشویی که باز می شود نماد جدا شدن کروموزوم هاست.
- مطالعه چند حسی داشته باشید
برای انجام این تکنیک باید از تمامی یا بیشتر حواستان کمک بگیرید تا در ذهنتان ماندگار شود. مثلا هنگام یادگیری لغات انگلیسی، همزمان هم آن را بنویسید، با صدای بلند بخوانید، نقاشی اش کنید و یک جمله بسازید. با این تکنیک به هیچ عنوان کلمه را فراموش نخواهید کرد.
نتیجه گیری
بهبود توانایی درس خواندن نیازمند تلاش و برنامهریزی است. با استفاده از این راهکارها و مثالها، میتوانید گام به گام مهارت های مطالعه خود را تقویت کنید و به موفقیت تحصیلی دست یابید. اما بدانید که ناتوانی در درس خواندن یک مشکل رایج اما قابل حل است. با شناسایی علل آن و استفاده از راهکارهای تخصصی، میتوانید تمرکز و انگیزه خود را افزایش دهید و به موفقیت تحصیلی دست یابید. اگر احساس میکنید این مشکل ناشی از مسائل عمیق تر است کمک حرفه ای بگیرید.
برای خواندن مقالات آموزشی بیشتر به وبسایت آرکا مایند مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید