چگونه به راحتی در جمع صحبت کنیم؟

بسیاری از افراد حتی با تجربههای زیاد باز هم هنگام صحبت در جمع دچار اضطراب و استرس میشوند. صحبت کردن در جمع یکی از مهارتهای مهمی است که میتواند در زندگی شخصی و حرفهای شما تأثیر بسزایی داشته باشد این مهارت با تمرین و رعایت برخی نکات قابل بهبود است. در این مقاله از آرکا مایند، به بررسی راهکارهایی میپردازیم که به شما کمک میکنند تا با اعتماد به نفس بیشتری در جمع صحبت کنید.
آمادگی و تمرین داشته باشید
از قبل اطلاعات کافی جمعآوری کنید. این کار نه تنها به شما اعتماد به نفس میدهد، بلکه باعث میشود بتوانید به سوالات احتمالی مخاطبان نیز پاسخ دهید. میتوانید از این تکنیک ها هم برای تمرین استفاده کنید، مثلا جلوی آینه صحبت کنید تا زبان بدن و حالت چهره خود را بهبود بخشید. یا میتوانید صحبتهای خود را ضبط کنید و به آن گوش دهید تا نقاط ضعف خود را شناسایی کنید.
اضطراب خودتان را کنترل کنید
قبل از شروع صحبت، چند نفس عمیق بکشید و حرکت عصبی دست و پایتان را کنترل کنید. استفاده از تکنیک ۴-۷-۸ هم توصیه میشود یعنی شامل ۴ ثانیه دم، ۷ ثانیه حبس نفس و ۸ ثانیه بازدم است.
ارتباط چشمی برقرار کنید
با افراد حاضر در جمع ارتباط چشمی برقرار کنید. این کار نه تنها اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد، بلکه باعث میشود مخاطبان احساس کنند که با آنها در تعامل هستید. همچنین حرکات دست و صورت خود را به طور طبیعی استفاده کنید. زبان بدن مناسب به انتقال بهتر پیام کمک میکند و صحبت شما را جذابتر میکند.
از اشتباه و قضاوت دیگران نترسید
همه ممکن است اشتباه کنند. اگر در حین صحبت کردن اشتباهی رخ داد، آن را طبیعی جلوه دهید و حتی با اشتباه خودتان شوخی کنید. مخاطبان به اشتباهات کوچک توجه نمیکنند، مگر اینکه شما خودتان را ببازید. به یاد داشته باشید که حتی بهترین سخنرانان هم گاهی دچار اشتباه میشوند.
خود واقعی تان باشید
در اخرین و مهم ترین مرحله باید فقط خودتان باشید و نقش بازی نکنید. صداقت و طبیعی بودن باعث میشود دیگران راحتتر با شما ارتباط برقرار کنند. مخاطبان معمولاً به افرادی که خودشان هستند، بیشتر اعتماد میکنند.
فن بیان و تن صدایتان را تقویت کنید
تغییر تن صدا در طول صحبتها باعث میشود صحبتهای شما جذاب تر و کمتر خسته کننده به نظر برسد پس سعی کنید لحن صدایتان را بالا و پایین ببرید. صحبت کردن با سرعت مناسب یعنی نه خیلی سریع و نه خیلی کند به مخاطب کمک میکند تا بهتر با شما ارتباط برقرار کند. و روی نکات کلیدی بیشتر تاکید کنید.
به صورت فعال گوش کنید
گوش دادن فعال به شما کمک میکند تا بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنید و پاسخ های مناسبتری ارائه دهید.
گاهی اوقات با تایید مثل گفتن بله یا درست است و نشانههای غیرکلامی مثل تکان دادن سرتان به مخاطب نشان دهید که به صحبت های او توجه میکنید و سوال های مرتبط بپرسید اینطور استرس شما هم کاهش میابد.
از داستان ها و مثال های شخصی استفاده کنید
داستان های شخصی میتوانند صحبت های شما را ملموس تر و جذاب تر کنند. یعنی از تجربیات خود برای توضیح نکات استفاده کنید تا مخاطب بهتر با شما ارتباط برقرار کند و به راحتی حرف شما را بپذیرد اینگونه تاثیرگذار تر خواهید بود.
از ابزار های ملموس استفاده کنید
اگر در یک محیط رسمی یا کاری صحبت میکنید، استفاده از ابزارهایی مانند اسلایدها یا نمودارها میتواند به شما کمک کند تا بهتر منظور خود را انتقال دهید. این ابزار ها همچنین میتوانند توجه مخاطب را به خود جلب کنند و فشار روی شما را کاهش دهند.
اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
بدانید که اعتماد به نفس کلید اصلی صحبت در جمع است. برای تقویت آن، موفقیتها ی گذشته خود را مرور کنید و به توانایی های خود ایمان داشته باشید.
از عبارات تاکیدی مثبت مثل من آماده هستم استفاده کنید.
چرا از صحبت کردن در جمع می ترسیم ؟
ترس از صحبت در جمع یکی از رایج ترین فوبیاهای جهان است حتی از ترس از مرگ هم شایع تر! اما آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا مغز ما این واکنش شدید را نشان می دهد؟
- غریزه بقای ماقبل تاریخی
مغز انسان های اولیه طوری برنامهریزی شده بود که مورد توجه قرار گرفتن توسط جمع را مساوی با خطر حمله توسط رقبا یا حیوانات معنی می داد. امروزه هم وقتی همه به شما نگاه می کنند، مغز شما همان واکنش قدیمی را نشان می دهد و احساس خطر و طرد شدگی خواهید کرد.
- ترس از ارزیابی منفی
تحقیقات نشان می دهد که 95% اضطراب صحبت در جمع ناشی از این تصور است که افراد فکر میکنند اگر اشتباهی در صحبت داشته باشند توسط بقیه تمسخر می شوند. اما جالب است که بدانید مخاطبان معمولا اصلا متوجه اشتباهات کوچک شما نمی شوند.
- اثر تونل تاریک
هنگام اضطراب، دید محیطی مغز به معنای واقعی کلمه تنگ می شود مثل نگاه کردن از داخل تونل. این باعث می شود حالتی شبیه تماشاگر خود بودن را تجربه کنید که اضطراب شما را تشدید می کند.
- جنگ هورمون ها
بالا و پایین رفتن یک سری هورمون ها باعث ایجاد استرس و ترس در افراد می شود. مثلا :
- با بالا رفتن کورتیزول (هورمون استرس) دستان شروع به لرزیدن می کنند.
- با ترشح شدن آدرنالین در بدن صدای شما شکسته و تکه تکه میشود.
- با کم شدن اکسیتوسین ارتباط چشمی سخت می شود.
برای مطالعه مقالات آموزشی بیشتر در زمینه بهبود مهارتهای فردی و حرفهای، و ثبت نام در دوره های آموزشی به وبسایت آرکا مایند مراجعه کنید و از منابع آموزشی ما بهرهمند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید