هوش هیجانی چیست و چرا در ارتباطات مهم است؟

هوش هیجانی، توانایی درک ، مدیریت و استفاده تاثیر گذار از احساسات خود و دیگران است که در واقع هوش هیجانی به ما یاد میدهد که چطور با احساسات خودمان و دیگران کنار بیاییم و به ان ها واکنش نشان بدهیم و از آن احساسات به نفع خود استفاده کنیم.
چرا هوش هیجانی در ارتباطات مهم است ؟
در دنیای امروزه که هر روز هر چیزی بیشتر از دیروز تغییر میکند و افراد به شدت در تلاش و تکاپو هستند ، داشتن ارتباطات موثر میتواند کلید موفقیت در جنبه های مختلف زندگی باشد.د
هوش هیجانی در وهله اول به ما کمک میکند که ارتباطات قویتری با دیگران داشته باشیم و با درک کردن احساسات دیگران و ابراز کردن احساسات خود بصورتی موثر ، میتوانیم ارتباطات عمیقتر و صمیمانه تری برقرار کنیم.
با کنترل احساسات خود و درک کردن احساساتی که افراد دیگر تجربه میکنند و درک دیدگاه انها میتوانیم اختلافات را بصورت مسالمت آمیز حل کنیم و در محیط های کاری با هوش اجتماعی بالا میتوانیم با همکارانمان بهتر ارتباط برقرار کنیم و تیم های قوی تری بسازیم.
رهبرانی که هوش هیجانی بالایی دارند میتوانند تیم های خود را به سمت پیشرفت سوق ببخشند و انگیزه آنها را زیاد کنند و رهبری موثرتری داشته باشند.
ما وقتی جنبه های مختلف احساسی تصمیم گیری را در نظر میگیریم میتوانیم تصمیم گیری بهتری هم داشته باشیم.
اجزای اصلی هوش هیجانی
- خودآگاهی : شناخت احساسات ، نقاط قوت و ضعف خود
- خود تنظیمی : کنترل احساسات ، مدیریت استرس و انگیزه
- همدلی : درک احساسات دیگران و توانایی همدلی کردن
- مهارت های اجتماعی : برقراری ارتباط موثر ، حل تعارضات و همکاری با افراد دیگر
چگونه هوش هیجانی خودمان را زیاد کنیم؟
- خودآگاهی را تمرین کنید.
- همدلی را پرورش بدهید .
- مهارت های ارتباطی خود را بهبود ببخشید.
- از بازخورد دیگران استفاده کنید.
- در کلاس و دوره های آموزشی مربوط به هوش هیجانی شرکت کنید.
چگونه هوش هیجانی خودمان را زیاد کنیم؟
- خودآگاهی را تمرین کنید
خود آگاهی به معنای شناخت دقیق احساسات، انگیزهها و نقاط قوت و ضعف خود شما است. برای تقویت خودآگاهی باید احساسات خود را در لحظات مختلف روز ثبت کنید و بررسی کنید چه عواملی باعث ایجاد احساسات مثبت یا منفی در شما میشوند و آنها را تقویت یا رفع کنید.
- همدلی را پرورش بدهید .
همدلی یعنی درک احساسات دیگران و قرار گرفتن در جایگاه افراد دیگر. برای تقویت این مهارت باید هنگام مکالمه، به زبان بدن و تن صدای طرف مقابل خود دقت کنید و سعی کنید دیدگاه های مختلف را بررسی کنید و قضاوت عجولانه نکنید. درکل به جای ارائه سریع راه حل، بیشتر گوش دهید و احساسات دیگران را تأیید کنید تا بدانند آن ها را درک میکنید.
- مهارت های ارتباطی خود را بهبود ببخشید.
توانایی برقراری ارتباط مؤثر در محیط های شخصی و حرفه ای بسیار حیاتی است. برای بهبود این مهارت در مکالمات، به جای تمرکز بر پاسخ دادن، به دقت گوش دهید و از زبان بدن و تماس چشمی مناسب استفاده کنید.
سعی کنید هنگام بحث و مذاکره، احساسات خود را به صورت منطقی بیان کنید و خیلی احساسی نباشید.
- از بازخورد دیگران استفاده کنید.
بازخورد گرفتن از دیگران یکی از روش های مهم در رشد هوش هیجانی است. برای این کار از همکاران، دوستان و خانواده بخواهید که به شما بازخورد صادقانه بدهند. و به جای دفاع از خود، سعی کنید بازخوردها را تحلیل کنید و از آن ها درس بگیرید.
- در کلاس و دوره های آموزشی مربوط به هوش هیجانی شرکت کنید
آموزش رسمی و ساختاریافته میتواند تأثیر زیادی در رشد EQ داشته باشد. پس در دوره های آنلاین و کارگاه ها شرکت کنید و از کتابها و منابع علمی مرتبط استفاده کنید.
هوش هیجانی یک مهارت ارزشمند است که به ما کمک میکند تا در زندگی شخصی و کاری و حرفه ای موفق تر عمل کنیم. اگر بدنبال راههای تخصصی و راهکارهای شخصی سازی شده برای افزایش هوش هیجانی هستید میتوانید از دوره های آرکا مایند استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید