چگونه اعتماد به نفس در نوجوانان را افزایش دهیم؟

اگر والدین یک نوجوان باشید میدانید که اعتماد به نفس یکی از عوامل کلیدی در شکلگیری شخصیت و رفتار فرزرند شماست و قطعا در این مورد نگرانی هایی دارید. این ویژگی نقش تعیینکنندهای در موفقیت یا شکست فرزند شما دارد و حتی آینده او را در بزرگسالی میسازد.
ولی آرکا مایندی عزیز نگران نباشید ما در این مقاله به عوامل اعتماد به نفس در نوجوانان و راهکار هایی برای افزایش آنها میپردازیم :
اعتماد به نفس چه تاثیری در نوجوانان دارد؟
یک نوجوان با اعتماد به نفس با باور داشتن به توانایی های خود پیشرفت تحصیلی و شغلی را تجربه میکند, او روابط اجتماعی سالمی دارد وتمایل به برقراری ارتباط دارد, همچنین میداند در مشکلات چگونه مدیریت استرس داشته باشد و با آرامش به دنبال راه حل بگردد. یک نوجواب با اعتماد به نفس تصمیم های مستقل میگیرد و از اضطراب و افسردگی دور است.
در مقابل یک نوجوان بدون اعتماد به نفس معمولا عملکرد تحصیلی ضعیف تری دارد, از جمع دوری میکند و انزوا طلب است. نداشتن اعتماد به نفس، او را در برابر شکستهای کوچک آسیبپذیرتر میکند و این نوجوانان بهراحتی تحت تأثیر فشار همسالان قرار میگیرند و ممکن است به سمت رفتارهای ناپسند یا خطرناک سوق داده شوند.
چگونه اعتماد به نفس نوجوان خود را افزایش دهم ؟
بهتر است بدانید خانواده و والدین مهم ترین عامل در افزایش اعتماد به نفس نوجوان خود هستند.
- نقاط مثبت و موفقیت های او را تشویق کنید
- فرصت هایی برای مسئولیت پذیری برای او ایجاد کنید
- الگوی مثبتی باشید
- مهارت های اجتماعی او را تقویت کنید
- حمایت عاطفی و گوش شنوا داشته باشید
- در مدیریت شکست ها به او کمک کنید
- به هیچ عنوان او را با بقیه مقایسه نکنید
- مهارت های حل مسئله را به او بیاموزید
چرا نوجوانان اعتماد به نفس پایینی دارند ؟
- تغییرات هورمونی و مغزی
دوره نوجوانی با تحولات گسترده در مغز و مرکز تصمیم گیری و کنترل هیجانات همراه است که منجر به حساسیت بیشتر به انتقاد و تردید در توانایی های آنها می شود. همچنین ترشح بیشتر هورمون استرس در مواجهه با چالش های جدید، اضطراب و خودکم بینی نوجوانان را تشدید می کند.
- بحران هویت
هر فرد در دوران نوجوانی در تلاش برای پاسخ به سوال من کیستم؟ است و عدم قطعیت درباره نقش اجتماعی، علایق یا ظاهر جسمانی، اعتماد به نفس آنها را کم تر می کند. در این راه نوجوانانی که نتوانند هویت خودشان را تشکیل دهند خودباوری را از دست می دهند و کاهش اعتماد به نفس خواهند داشت.
- تاثیر مخرب فضای مجازی
مقایسه مداوم با زندگی کلیشهای، ظاهری و ویرایش شده اینفلوئنسر ها، باعث ایجاد حس بی اهمیت بودن در افراد می شود که تاثیر بیشتری بر نوجوانان می گذارد. ارتباط مستقیمی بین استفاده از شبکه های اجتماعی و افزایش اضطراب اجتماعی وجود دارد.
- سبک فرزندپروری نامناسب
والدین کنترل گر یا کمالگرا با توقعات بیش از حد ترس از شکست را در نوجوان به وجود می آورند، ولی برعکس، والدین حمایت گر که اجازه تجربه و خطا به نوجوان خود می دهند، انعطاف پذیری و اعتماد به نفس را در نوجوان خود تقویت و نهادینه می کنند.
- سیستم آموزشی رقابت محور
تاکید افراطی بر نمره و رتبه، نوجوان را به جای رشد مهارت ها، دچار احساس بی استعدادی میکند. سخت گیری مدرسه و والدین و آزمون کنکور بر این امر تاثیر گذار است
نتیجهگیری
اعتماد به نفس، عنصری اساسی برای موفقیت و سلامت روان نوجوانان است. به عنوان یک والد و مربی نقش شما تشویق، حمایت و ایجاد فرصتهای مناسب است. در این مسیر آرکا مایند در کنار شماست!
دیدگاهتان را بنویسید